Bakanlık, yine iki gün önce, 11 Şubat’ta yeni bir taklit-tağşiş listesi yayınladı. Listede adresi İzmir’in Selçuk ilçesinde olan SSC Grup Tarım Gıda Zeytinyağı Limited Şirketi’nin iki ürünü yer alıyor. Bakanlık analizlerinde firmanın üretip ambalajladığı “Lux Ayvalık Körfezim” ve “ArdemAyvalık” markalı iki zeytinyağına tohum yağlarının karıştırıldığını saptadı.
TAM 125 KEZ LİSTEYE GİRDİ
Ancak bu son analiz firmanın yaptığı taklit-tağşişler açısından buzdağının görünen yüzü. Altta ise ünlü dolandırıcı Sülün Osman’a taş çıkartacak devasa bir buzdağı ve sahtecilik, dolandırıcılık öyküsü yatıyor. Tarım Bakanlığı, 2024 Ekim ayında başlattığı ifşa listelerinde Bursa Nilüfer merkezli Onay Ticaret’in Sahibi Sabri Akın’ın üretip ambalajladığı ve özellikle e-ticaret sitelerinde satılan zeytinyağlarının çoğunun tohum yağı karıştırılmış yağlar olduğunu tespit etti. Firmanın tam 45 analizinde karışım yağa rastlandı.
İzmir’de ise, Sabri Akın adlı şahıs, 9 Mayıs 2023 tarihinde ise Selçuk adresli SSC Grup Tarım Gıda Zeytinyağı Limited Şirketi’ni kurdu. Selçuk Ticaret Odası’na kaydoldu. Bakanlığın 2024 sonbaharında açıklamaya başladığı taklit-tağşiş listelerinde neredeyse her seferinde bu firmanın zeytinyağlarında tohum yağı ya da daha düşük kaliteli zeytinyağı karıştırıldığı tespit edildi. 2 Ekim 2024’ten 11 Şubat 2025’e kadar geçen dört ayda firmanın 80 ürünü taklit-tağşişli çıktı. Buna rağmen firmanın tüm ürünleri boy boy e-ticaret sitelerinde satılmaya devam ediyor.
HEP SAHTE MARKALAR
SSC Grup Tarım firması, bir suçu daha kendisine ait olmayan markaları ve coğrafi işaret alınmış yörelerin adını ticarette kullanarak işliyor. Firmanın kullandığı ve karışım yağ tespit edilen 20’nin üzerinde marka arasında “Lux Ayvalık”, “Ayvalık Köy Birlik”, “Yeşil Ayvalık”, “Yeni Ayvalık”, “Gold Ayvalık”, “Damlam Ayvalık”, “Bizim Ayvalık”, “Öztadım”, “Egelim”, “Geyikli Gold”, “Ayvalık”, “Efebeyi”, “Güney Ege’den”, “Ege Sızma”, “Edremit Gömeç” ve daha burada yazamadığımız 10’larca marka var. Hızını alamayan Sabri Akın, en son “1926 Mehmet Selim Efendi” ve İtalya’da mafyanın doğduğu Sicilya Adası’na ithafen “Sicilyağ” isimlerini de zeytinyağı diye sattığı karışım ürünlerine marka yapmış. Küçük bir araştırma yaptığımızda ise bu markaların Türk Patent ve Marka Kurumu’nda ise karşılığı yok.
KİMSE DUR DEMİYOR?
Sülün Osman’ı kıskandıracak girişimci Sabri Akın’a ne Tarım ve Orman Bakanlığı, ne Ticaret Bakanlığı ne Marka Patent Enstitüsü ne Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin gücü yetiyor. Herkes Türk zeytinyağının imajını yerlere düşüren, zaten zeytinyağına güveni az olan tüketicinin var olan inancını da sarsan bu şahsa ve firmaya “dur” diyemiyor.
SELÇUK’TA GÖREN YOK
(Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu)
Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu da bu durumdan şaşkın ve üzgün. Yolcu, “Sabri Akın adlı şahsı hiç görmedim. Kimse de tanımıyor. Sahibi olduğu firma üyemiz. Bu vatandaş vergi dairesinden açılış yaptıktan sonra gelip şirket kuruyor. Sonra Odamıza üye oluyor. Bu firmanın ambalajlı ürünlerinde adres Selçuk görünüyor. Ama ilçemizde üretim tesisi de dolum tesisi de yok. Adres gösterdiği yer bir apartmanın altı. Orayı da ilçe tarım müdürlüğü mühürledi. Adam da ortada yok” diyor.
“İZMİR’İ LEKELİYOR”
Resmi kurumların bu duruma izin vermemesi ve el koyması gerektiğini de dile getiren Yolcu, “Bu firmaya gıda üretim iznini kim vermiş? Gıda üretim kodunu kim vermiş? Bunu biri vermiş. Biz Selçuk’un kaliteli yağlarını markalaştırmak için çabalarken, sadece adres olarak burayı göstererek hem ilçemizi hem İzmir’i hem de zeytinyağı sektörünü lekeliyor, sıkıntı altına sokuyorlar. Hayali bir adres gösterip o bölgenin imajını yok etmek bu kadar kolay olmamalı. Bu sıkıntıların nedeni denetim eksikliği. Ayrıca adam yakalandığı takdirde, yine dışarı çıkıp aynı işi yapacak. Bir yaptırımı yok. Biz ticaret odaları olarak sadece kınama verebiliyoruz. Doğru olmayan ticareti engelleyemiyoruz. Bu işler bu kadar kolay olmamalı” şeklinde konuşuyor.
SÜLÜN OSMAN KİMDİR?
"Sülün Osman" olarak bilinen Osman Ziya Sülün (15 Ağustos 1923 - 10 Ocak 1984 tarihleri arasında yaşadı. Adını duyurduğu ilk "işini" 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. 1950 ve 60'lı yıllardaki "işleriyle" ün kazanan "Sülün Osman", tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını saf vatandaşlara 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane hâline geldi. Bu olaylar Kemal Sunal'ın filmlerine de konu oldu.