İzmir BMC’den sonra otomotiv sanayiinde büyük bir yatırıma daha kavuşuyor. Dünyanın en zengin iş insanı olarak bilinen Elon Musk’tan ve elektrikli otomobil markası Tesla’dan ilham alan İzmirli duayen sanayici Mustafa Karabağlı, İzmir’e 60 milyon dolarlık yatırımla elektrikli hafif ticari araç fabrikası kurdu. Karabağlı, Aliağa’daki fabrika yatırımının yanı sıra Çiğli’de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde de pil üretimi yapacak. Karabağlı, oğlu Mert Karabağlı ve birlikte kurdukları ekibin desteğiyle oluşturdukları Karluna markasıyla ürettikleri hafif ticari araçlarla ilgili hazırlanan prototipleri ilk kez İzmir Enternasyonel Fuarı’nda (İEF) sergiledi. Karabağlı, sermaye ile alakalı Musk’un kurucusu olduğu PayPal’ı satıp oluşturduğu fonla elektrikli otomobil firması Tesla ve uzay şirketi Space X’i kurduğu gibi kendisinin de kurucusu olduğu Luna marka elektrik sayaç fabrikasını yabancılara satarak ciddi bir fon elde ettiğini söyledi.
(Tanınmış iş insanı Mustafa Karabağlı, Karluna markasıyla yaptığı yatırımı gazeteci Erhan Gülenç'e anlattı)“BİR DÜNYA MARKASI YARATIYORUZ”Bunun ardından 7-8 yıldır girmeyi planladığı elektrikli araç sektörüne yatırıma odaklandığını ifade eden Karabağlı, “İlk etapta fabrika ve ekipmanlar için 50-60 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bu ileride 150 milyon doları bulacak. Hayallerimiz çok büyük. İzmir’den önemli bir dünya markası yaratıyoruz. Sayaçta da bunu söylemiştik ve başardık, burada da başaracağız. Zor iş tabi ama bir laf vardır ya zoru hemen yaparız diye. Biz o işlerin adamıyız, bizim vizyonumuz hayallerimiz bambaşka” dedi. Karabağlı, hafif ticari araçtan sonra otomobil veya toplu ulaşım araçları konusunda da üretim yapmayı gündemlerine alacaklarını da vurguladı. Bayraklı’daki yeni merkez ofisinde görüştüğümüz Karabağlı, sorularımızı cevaplandırdı.YOLA 8 YIL ÖNCE TESLA SATIN ALIP İNCELEYEREK ÇIKTI
Yani benim teknolojik olarak 35-36 senelik mesleki tecrübem var. O tecrübem tam elektirikli araç üretimine çok yakın. Ayrıca projeye şu anda liderlik yapan ve katkı koyan oğlum Elektronik Yüksek Mühendisi Mert Karabağlı var. O yüksek lisansını İngiltere’de elektrikli araçlar üzerine yaptı ve şu anda da MBA eğitimini tamamlamak üzere. Projenin başından beri içinde ve benimle beraber takıma liderlik ediyor. Ayrıca çok da iyi bir Ar-Ge ve tasarım ekibimiz var ve tam bir takım olarak çalışıyoruz. Dolayısı ile bu avantajlarımız bizi buraya yöneltti. Eskiden içten yanmalı motor, arabanın kalbiydi. Tam elektrikli araçlara geldiğimizde ise, aslında işin kalbi üç parçaya dayanıyor. Bunlardan birincisi aracın yazılımı, ikincisi elektronik devreleri ve üçüncüsü de pili. Bu üçünü kendin teknolojik olarak eğer hakim olup yapabiliyor ve üretebiliyorsan iş sonra kaportaya, karosere kalıyor. Dolayısıyla bizim bu 3’ünü yapabilecek bilgi ve tecrübelerimiz vardı. Ve o şekilde tanıdığımız ekip arkadaşlarımız aramıza katıldı. Sonuçta biz çok iyi bir ekip olduk ve davaya hep beraber inandık. Dolayısıyla bizim için bu yolculuğa çıkmak çok da zor değildi.TOPLAM YATIRIM İLERİDE 150 MİLYON DOLARI BULACAK
Özellikle şehir içi yakın kullanım yapanlar olacak. Tabii, bu araçlarla isterseniz İstanbul’a da gidersiniz onda bir problem yok da bu daha çok şehir içi, kampüs içi, organize sanayi bölgeleri içi ya da arasında kullanım için düşünülmüş bir araba bu. Bunu su dağıtıcısından tüpçüsüne karpuzcusuna, fabrikalar arası mal taşıyanlardan pazarcısına kadar herkes kullanabilecek.Çünkü koy malını getir pazara sat, kalanını yükle geri götür. Hatta tarım sektöründe yaygın kullanabilir. Çünkü çiftçimiz şu an traktör kullanıyor, traktörün yüzde 80-90 kullanımı sadece tarlaya gidip gelmek ve taşıma içindir. Hedef kitlemiz çok geniş. Mesela, kamu kurum ve kuruluşlarının filoları var. Bizim bunu duyurmamız, anlatmamız, örneklerini göstermemiz lazım. Ayrıca belirli işler için ona göre modifikasyonlar da yapacağız.


- Bu çok büyük bir yatırım. Elektrikli otomobil üretmeye başlayan TOGG, ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarının ortaklığı ve devletin büyük desteğiyle yola çıktı. Siz ise, yalnızsınız. Bu girişim fikri nereden doğdu?
- (Espiri ile) Size İzmir’in Elon Musk’ı diyebiliriz yani?
- Otomotiv üretimi için elinizde nasıl bir bilgi birikimi vardı?

- Toplamda ne kadar yatırım yapacaksınız?
- Neden işe hafif ticari araç üretiminden başladınız?
- Bu işin bayii, servisi, yedek parçası olması gerekiyor. Bunu nasıl yapacaksınız?
- Bu hafif ticari araçlarda hedef kitleniz kimler olacak?

- Peki bu araçlarınız kullanıcısına tercih sebebi olmak için ne gibi avantajlar sunacak?
- İleride Tesla gibi TOGG gibi elektrikli otomobil üretmeyi de düşünüyor musunuz?
- Ortaklık teklifi alıyor musunuz?
- Peki, bu ticari araçlarınızın fiyatı ne kadar olacak?
Tebrikler ülkemize hayırlı olsun başarıların devamını dilerim seninle gurur duyuyorum bir Tire li olarak
Tebrikler,başarılarınız daim olsun, İzmir ve Ülkem adına çok teşekkürler
Tebrikler,Mustafa bey, sizi kutlarım,iyi ki varsınız.Türkiye Cumhuriyeti sizin gibilerin omuzundaki yükselecektir
Gittim,gördüm, süper,İzmirin ve Türkiyenin gururu, çok gurur duydum,tebrik ediyorum.