İŞ DÜNYASINDA GÜNDEM RESTORANLARDAKİ ŞARAP FİYATLARI... ORTABAŞ: 1000 LİRAYA VERDİĞİMİZ ŞARABI 5-6 BİN LİRAYA SATAN YERLER DE GÖRÜYORUM AMA TÜM RESTORANLARI SUÇLAMAK DOĞRU OLMAZ

Çanakkale Gelibolu’da üretim yapan Suvla Şarapları’nın kurucusu Zafer Ellialtı’nın basına yansıyan “260 liraya sattığımız şarabı, bir restoranda 3 bin 300 liraya içtik” şeklindeki açıklaması bugün iş dünyası gündemine damga vurdu. Bu durum Türkiye’de özellikle yiyecek-içecek sektöründe fiyat belirlemedeki anormalliği ortaya koyarken sektörün önemli firmalarından Urla Şarapçılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, www.erhangulenc.com’a değerlendirmelerde bulundu. Kendisinin de 1000 TL’ye sattıkları şarabı bazı restoranlarda 5-6 bin liraya bile satıldığını gördüğünü ifade eden Ortabaş, “Tabii o zaman ben de içmiyorum. Neticede aptal değiliz. Ancak restoranların tamamını bu konuda suçlamak doğru olmaz. İşini doğru yapmayanlar da var ancak doğru yapanlar da çok. Kurunun yanında yaş da yanmamalı. Vurun abalıya yapmamalıyız” dedi.

“ÇOK EKSTREM BİR ÖRNEK OLMUŞ”

Ellialtı’nın yaşadığı örneğin çok ekstrem bir durum olduğunu ifade eden Ortabaş, “Kendisiyle de görüştüm. Bu ucuz bir sofra şarabıymış. Çok kötü bir örnek olmuş. Ucuz şaraplar bilinmediği için kötü niyetli bazı yerlerde çok yüksek fiyatlara satılabiliyor” diye konuştu. Restoranların en önemli partnerleri olduğunu vurgulayan Ortabaş, “Biz yurt dışına açılacaksak onlarla birlikte açılacağız. Onların da kiraları, işgücü maliyetleri yüksek. O yüzden onları da hemen karalamamak lazım. İşini doğru yapanlarla kötü niyetlileri ayırmak lazım” dedi.

URLA’NIN EN BÜYÜK AVANTAJI ŞARABI

Urla’nın gastronomide giderek öne çıktığına dikkat çeken Ortabaş, şöyle devam etti: “Bugün Gaziantep, Hatay gibi bazı kentler gastronomide adından söz ettiriyor. Çok iyi bir gastronomileri var. Ancak Urla’nın bu konudaki en büyük avantajı kendisinin ürettiği şarabının olması. Ayrıca şarap olmayan bir gastronomi ulusal olur ama uluslararası olamaz. Dünyada şarap, yemeğin en iyi eşlikçisidir. Dünyada gastronomi turizminde bir yere gelmek için üretitğiniz şarabınızın olması çok büyük bir avantaj. Şarap katma değeri çok yüksek bir ürün. Bugün ABD’de şarapçılığın en geliştiği bölge olan California’da 3.5 milyar dolarlık şarap üretiliyor ama bunu ekonomiye toplam katkısı 38 milyar dolar. Türkiye de iklim olarak şarap üretimi için çok müsait. Türkiye şarapçılık konusunda sahip olduğu avantajlarla çok daha önemli yerlere gelebilir.”

Sektörlerinde bugün en büyük problemin çalışacak iş gücü bulunamaması olduğunu ifade eden Ortabaş, “Bir ziraat mühendisi almak için ilan veriyorsunuz, 1000 kişi başvuruyor. Ama içinden bugünkü eğitim sistemiyle 3-4 tane düzgün eğitimli, doğru insan çıkıyor. Ancak, bağ budama, çapalama, aşılama gibi işler için eleman almaya çalışıyoruz ama bir tane başvuran yok. Ben böyle bir şey görmedim. En büyük problemimiz bu.” dedi.