EGE'NİN DEVİ NE HALLERE DÜŞTÜ! İZMİRLİ ŞİRKET ÜÇ KİREÇ OCAĞI İLE VESTEL'İ 3'E KATLADI
SİNAN DOĞAN - ÖZEL HABER
Bugünlerde Türkiye’de “olmaz” denilen birçok şey oluyor. Örneğin Egeli bir maden şirketinin değeri, yine Egeli elektronik firmasının değerini tam üçe katladı. Borsa İstanbul’da üç ay önce hisseleri işlem görmeye başlayan üç kireç ocağına sahip Öztüre Aliesi'ne ait İzmir merkezli Vişne Madencilik’in piyasa değeri, “Türkiye’nin elektronik devi” olarak bilinen ancak son günlerde sıkıntılı bir dönem yaşayan iş insanı Ahmet Nazif Zorlu yönetimindeki Vestel Elektronik’in tam üç katı oldu. Bu durum "Êge'nin elektronikteki amiral gemisi ne hallere düştü?" dedirtti.
22 Mayıs tarihi itibariyle Borsa kapanışında Vestel Elektronik’in piyasa değeri 13 milyar 42 milyon TL olurken, Vişne Madencilik’in piyasa değeri 35 milyar 304 milyon TL’ye ulaştı. Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönemde Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir tarafından o dönem Asya kaplanları olarak bilinen ülkelerle elektronikte rekabet etmek için kurulan Vestel, Asil Nadir’in kendi şirketinden para aktarması iddiaları nedeniyle İngiltere’de tutuklanmasının ardından zor duruma düştü. Vestel’i 1994 yılında Denizlili Ahmet Nazif Zorlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Zorlu Holding satın aldı.
BORSADA YARI YARIYA ERİDİ
Vestel, milyarlarca liralık devlet teşvikine rağmen 30 yılda teknoloji alanında beklenen atılımı gösteremedi. Geçen yılı 10 milyar 847 milyon TL gibi rekor bir zararla kapatan Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Vestel Elektronik, bu yılın Ocak-Mart döneminde 5 milyar 306 milyon TL zarar açıkladı. Vestel Elektronik hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 45 civarında değer kaybetti. Üretim ve iç pazar satışları yüzde 20'nin üzerinde gerileyen Vestel’de, Grup yönetimi iki bin kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu.
YÜZDE 630 DEĞER KAZANDI
Türkiye’nin en büyük kireç üreticisi olan İzmir Bergamalı Öztüre Ailesi’ne ait Öztüre Holding, bir zamanlar Türkiye’nin en büyük kireç firmasıydı. Aile, 2007 yılında faaliyetlerini Belçikalı Carmeuse Grubu’na satarak bu işten çekilmişti. 2010 yılında ise Vişne Madencilik firması ile yeniden kireç üretimine dönen Öztüre Ailesi’nin Adana Yüreğir, Ceyhan ve Kahramanmaraş’ta üç kireç ocağı bulunuyor. Firma yıllık 810 bin ton kireç üretimine sahip. Şubat ayında Borsa’da halka açılan firma, hayret verici bir yükselişle dört aya yakın sürede yüzde 630 değer kazandı.