BELEDİYELERDEN İZMİRLİYE RAYİÇ BEDEL KAZIĞI! KENTİN DÖRT YANINDA İSYAN VAR…

ERKAN DOĞAN'IN HABERİ...

İzmir’de maddi sıkıntı içindeki belediyeler, acısını vatandaştan çıkarmak için çok tepki çeken bir hamle yaptı. Belediyeler ‘Sokak Emlak Rayiç Değerlerini’ bu yıl yeniden belirlerken birçok yerde astronomik rakamlar tespit edildi. Bu da vatandaşın belediyelere ödediği emlak vergisi miktarlarının katlanmasına neden oldu. 

Özellikle, Karabağlar ve Çiğli’deki artışlar tepki çekti.

Karabağlar’da bazı yerlerde artışlar 70 kata çıkarken, Çiğli’de 10 katın üzerinde arttığı, Balçova’da 5 katı bulduğu, Bornova’da 3-8 kat arasında değiştiği, Bayraklı’da da 5 katı bulan mahalleler olduğu ifade edild.

Karabağlar Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Muhtarı Halil Ecevit, “Rayiç bedellerin yüzde 2743 oranına varacak kadar yükseltmesi, kamu otoritesinin keyfi kullanılması anlamı taşımaktadır ve tamamen hukuka aykırıdır” dedi. Ecevit, muhtarlar ile birlikte hukuka ve kamuya yararına aykırılık gerekçesiyle rayiç bedellerin iptali için İzmir Vergi Mahkemesine başvurdu.

MUTHARLAR TEPKİLİ

Belediyeler bünyesinde oluşturulan Takdir Belirleme Komisyonları dört yılda bir toplanarak, emlak vergilerine de emsal teşkil eden Sokak Rayiç Değerlerini belirliyor.

Belediye Başkanının belirlediği bir isim Takdir Komisyonu başkanlığını yürütürken, İzmir Defterdarlığı, Tapu Sicil Müdürlüğü ve Ticaret Odasından da bir üye komisyonda temsil ediliyor. Bu dönem belediyelerin belirlediği rayiç bedeller, muhtarların ve emlak sahiplerinin tepkisiyle karşılaştı. Karabağlar ve Çiğli bölgesindeki birçok muhtar, Rayiç Bedel Komisyon kararlarına şerh koydu. Belediye ve muhtarlıklarda askıya çıkarılan rayiç bedellere, Karabağlar ve Çiğli’deki muhtarlar itiraz ettiler.

Alınan bilgiye göre Karabağlar Belediyesi geri adım atmazken, Çiğli Belediyesi muhtarların itirazlarını değerlendirerek, yüzde 1-0 ila 30 oranında bir düşüşe gitti. Çiğli’de ismini vermek istemeyen bir muhtar, “Çiğli’de çok fazla altyapı sorunu var. Burada oturan halkın büyük çoğunluğu da geçim sıkıntısı çekiyor. Rayiç bedellere itiraz ettik belediye bir düşüş yaptı. Yine de bize göre bu bedeller fazla ama üzerimizde de bir baskı var” dedi.

BAŞKAN KINAY’A TEPKİ

Rayiç bedeller konusunda en fazla sorunu yaşayan ilçelerin başında ise Karabağlar geliyor. İlçenin özellikle altyapısında önemli sorunların yaşandığı mahallelerde 70 kata varan rayiç bedel artışı büyük tepki çekti. Karabağlar Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Muhtarı Halil Ecevit, yapılan artışların kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu belirtti.

“Bu mahallelerin büyük bölümü gecekondu. Burada yaşayan insanlar bu emlak vergilerini ödeyemez, insanlar yerinden yurdundan olacak” diyen Ecevit, yaşadıkları sorunu Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’a birebir aktardıklarını ancak kendilerine olumlu bir dönüş yapılmadığını söyledi.

Belediye bünyesinde kurulan kendisinin de üyesi olduğu Takdir Belirleme Komisyonu kararına şerh koyduğunu anlatan Ecevit, 5 mahalle muhtarı ile birlikte astronomik rakamlara ulaşan Rayiç Bedellerin iptali için İzmir Vergi Mahkemesine başvuruda bulunduklarını söyledi. Ecevit şunları söyledi:

“Kıymet Takdir Komisyonu 4 yılda bir toplanır. Karabağlar Belediye Başkanının yetkili olduğu komisyondan astronomik Sokak Rayiç Bedel artışları çıktı. Mahallelere göre değişmekle birlikte 13 kat, 20 kat, 70 kat artışlar var. Bizim yaşadığımız bölgeler, doğalgazı olmayan, altyapısı tamamlanmamış mahalleler. Güzelbahçe’de villaların bulunduğu Yelki Bölgesinde 7500 TL olan emlak vergisi 14 bin TL olmuş. Bizde ise yıllık 6 bin TL’den 70 bin TL’ye yükseltilmiş.  Çoğu gecekondu olan mahallelerimizi Güzelbahçe ile kıyaslayabilir miyiz? Hukukun, vicdanın, hakkın çiğnendiği bir öngörü ile belediye yönetilmez”

“ARTIŞ ANAYASA’YA AYKIRI”

Dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Belediye enflasyon gerekçesi dışında bir değer artışı iddiasında ise bunu ispat etmekle yükümlüdür. aksi takdirde, takdir komisyonunun hiçbir dayanak göstermeden, birim değerleri dolayısıyla ödenecek vergiyi ekteki tabloda da gösterildiği şekilde ortalama yüzde 2743 oranına varacak kadar yükseltmesi, kamu otoritesinin keyfi kullanılması anlamı taşımaktadır ve tamamen hukuka aykırıdır.

Emlak Vergisinin ödeme gücüne göre alınmasının hayati önem taşıdığı aşikârdır. Davalı Belediyenin emlak vergisi birim değerlerini, hiçbir araştırma ve inceleme yapmaksızın, tamamen farazi biçimde ve fahiş oranda yükseltmesi kabul edilebilir, öngörülebilir, telafi edilebilir değildir ve Vergi Usul Kanunundaki ekonomik gerçeklik ve Anayasadaki verginin ödeme gücüne göre tahsil edilebilirliği ilkesine tamamen aykırıdır.”